torsdag 7 juli 2016

Nyhetsbrev och sommarhälsning från change4u


Till hösten är mitt mål att arbeta heltid med change4u:s tjänster då jag tycker att Stresshantering är ett viktigt ämne och något som jag tror att vi behöver arbeta aktivt med både på många arbetsplatser och även för vissa i privatlivet. I dagens moderna och informationsrika samhälle behövs tydliga verktyg för att hantera de utmaningar som vi ställs inför.  
Med mina tidigare erfarenheter som chef och coach inom IT-branschen och utbildningen till Avspännings- och Stresspedagog samt MediYoga instruktör har jag en välfylld verktygslåda att erbjuda mina kunder både privatpersoner och organisationer. Och jag ser fram emot en mycket spännande höst

Under våren genomförde jag några uppdrag som du kan läsa mer om på min hemsida:
  • Utbildning i Hälsofrämjande Ledarskap på Nacka kommun
  • Utbildning för kvinnor i Stresshantering och MediYoga
  • Workshop i Stresshantering och MediYoga
  • Föreläsning om stresshantering 
 
För privatpersoner erbjuds:
·       Utbildning i stresshantering och MediYoga, 5 tillfällen med start 12/10 

·       Helgretreat i Rättvik 21-23/10

·       MediYoga kurs i Älta Kulturknut med start 4/9

För organisationer erbjuds:
  • Hälsofrämjande ledarskap eller andra ledarskapsutbildningar för att stärka ledarna i sin roll, tex utbildning av nya Arbetsmiljölagen (AFS2015:4)
  • Metod för översyn av stressrelaterad ohälsa på arbetsplatser
  • Föreläsningar om stresshantering
  • Processledning och projektledning
 
Hemsidan är uppdaterad med erbjudanden och några av höstens kurser som är bokade.
Jag kommer att anordna ett antal temaworkshops, föreläsningar, och vissa e-utbildningar och det går att boka enskilda samtal med mig som coach eller stresspedagog. Nya aktiviteter uppdateras löpande på hemsidan.
 
För tillfället marknadsför jag change4u på:  

Hemsida: www.change4u.se
Facebook: change4u
Instagram: change4u_jf
Blogg:www.change4ustockholm.blogspot.com

Jag finns även upplagd på Sveriges Talare om ni vill boka in mig som föreläsare.  

Hör av dig om du eller din arbetsplats är intresserade av att veta mer om några av mina tjänster, få en offert eller göra en bokning, info@change4u.se  eller om du är intresserad av att samarbeta med mig!

Önskar dig en härlig sommar och semester så ses vi till hösten! Jessica



torsdag 26 maj 2016

Workshop i Stresshantering och MediYoga 11 juni

Nästa aktivitet på agendan är en workshop i Stresshantering och MediYoga som jag bjuder in till lördagen den 11 juni. Se mer information nedan.

I dagens samhälle lever de allra flesta människor under stress och det uppskattas att ca 80 % av befolkningen i det västerländska samhället har någon grad av trötta binjurar till följ av för mycket stress utan återhämtning. Symtom som trötta binjurar kan ge är bland annat sömnsvårigheter, insomningsproblem eller många uppvaknanden, svårt att komma ur sängen på morgonen, trötthet som inte går över, yrsel, svårt att slappna av, begär efter socker, viktökning, stresskänslighet, frusenhet, sänkt immunförsvar, glömska, nervositet, skakningar, ledsmärtor, muskelvärk, hormonell obalans såsom PMS, mag- och tarmproblem, blir ofta sjuk efter att man tränat, för att nämna några symtom.

Det går dock att förebygga de flesta stresspåslag med relativt enkla medel och med en ökad kunskap om vad som händer i våra kroppar rent fysiologiskt och i hjärnan vid stresspåslag samt med de rätta verktygen är det lättare att hantera det.

Anmäl dig till min workshop där du får kunskap och verktyg till att leva ett mer balanserat liv!

Under dagen kommer vi att kombinera teori om stress, olika övningar för stresshantering samt varva med Mediyogapass för att stärka binjurarna. MediYoga är en mjuk, inkännande och kraftfull yoga som helar, läker och är ett mycket effektivt stresshanteringsverktyg. Du kommer att få en ökad förståelse för varför du reagerar som du gör vid stress, vilka symtom långvarig stress kan ge samt några enkla och kraftfulla enkla verktyg att fortsätta arbeta med hemma för att skapa mer harmoni, balans och glädje i livet. Det är ett extra bra tillfälle att komma före semestern så att du kan fortsätta att öva när du är ledig under sommaren.
Datum:             Lördag 11 juni
Tid:                   9.30-13.00
Plats:                Yoga Nu, Finntorpsvägen 5A i Nacka (ca 5 min med buss från Slussen) se hemsida för närmare vägbeskrivning www.yoganu.nu
Pris:                   350kr. Vi bjuder på te och frukt

Anmälan eller frågor görs till jessica.frosell@change4u.se

Sista anmälningsdag: 3 juni 2016.  Anmälan är bindande och Change4u förbehåller sig rätten att ställa in vid för få anmälningar.

Inbetalning görs till Bg: 5110-2671 eller Swish 0768-756755 i samband med anmälan.

Kursledare: Jessica Frösell är utbildad civilekonom och har arbetat i olika roller i IT-branschen sedan 1998. Hon har varit ledare på olika nivåer och gått ett antal ledarskapsprogram under åren 2005-2014. Jessica är utbildad inom stresshantering med kognitiv inriktning, samt arbetat som coach inom ledarskap och stresshantering. Under 2009 drabbades Jessica av utmattningssyndrom och har i flera år kämpat med att hitta balansen i livet. Idag har hon verktyg för att hantera livets olika utmaningar och vill dela med sig av dem till er.  För närvarande arbetar hon med organisationer inom området Hälsofrämjande ledarskap samt som stresspedagog för privatpersoner och håller utbildningar inom Stresshantering detta i kombination med MediYoga instruktör.

Varmt, varmt välkommen!

torsdag 19 maj 2016

Utvärdering av utbildningen i Stresshantering & MediYoga

I onsdagskväll var det sista tillfället i utbildningen som riktade sig till kvinnor i ämnet Stresshantering och MediYoga. Jag har fått äran att utbilda 11 kvinnor under tre onsdagskvällar under perioden april-maj.
När vi summerade kursen så blev jag själv glatt överraskad hur mycket vi faktiskt har hunnit med under dessa tillfällen och hur värdefullt det har varit för kursdeltagarna att få ge sig denna tid för reflektion och att investera i sig själva. Eftersom det här var en ny kurs för mig att kombinera stresshantering med MediYoga så var det otroligt roligt att det var just den kombinationen som var höjdpunkten med hela kursen! Att vi vid varje tillfälle kombinerat teori, övningar, avspänning och avslutat med MediYoga vilket gjort att de gick hem med ett lugn och ökad balans direkt efter varje kurstillfälle.

De verktyg och den teori som vi gått igenom vid tre tillfällen är:   
       - Grundläggande kunskap om hur kroppen/hjärnan fungerar vid stress och vikten av återhämtning för att skapa balans.
- Lär känna dig själv i stress. Vad behövs för balans och harmoni.
- Avspänningsövningar och förbättringsformulär.
- Sömn, mat, motion, skratt, positiva tankar, återhämtning,
 -Hur det kvinnliga hormonsystemet påverkas av långvarig stress
- Livshjulet
- Sätta mål och skapa handlingsplan
- Energiglaset
- Tidseffektivisering för att slippa stress på arbetet
- Arbetshjulet, Prioriteringsmatris
 - Handlingsplan för att behålla balansen. Kontrakt med mig själv

Eftersom intresset finns att fortsätta kursen till hösten så kommer jag att anordna en fortsättningskurs, på två gånger med innehållet:
 - Kommunicera dina behov. Lär dig säga Jag och Nej
-  Tankens kraft och att lära sig att förändra stressande tankar
-  Tanke- Känsla-Handling
-  Sluta älta
-  Du duger som du är (självsäkerhet, självförtroende & självkänsla)
-  Mindfulness
Jag kommer även att starta upp en ny klass med alla 5 tillfällen under hösten, håll utkik på min hemsida efter mer information eller skicka ett mail så får du en direktinbjudan jessica.frosell@change4u.se

onsdag 18 maj 2016

Igår genomförde vi sista utbildningsdagen i Hälsofrämjande ledarskap med det här härliga gänget!

Utbildningen har pågått under perioden februari-maj där vi träffats vid 5 halvdagar med temat Hälsofrämjande ledarskap.


Syfte och mål med utbildningen var att stärka ledarrollen genom att:
  • Få insikt om och få verktyg att arbeta med mina egen hälsa och hållbarhet.
  • Få en förståelse för vad hälsofrämjande ledarskap är och hur jag som ledare kan skapa en hållbar arbetshälsa hos mina medarbetare.
  • Få en verktygslåda att använda i det hälsofrämjande arbetet framöver  
Kursdeltagarna har fått teori och övningar kring vad stress är och hur det påverkar oss olika.  Vad det kan göra med oss både fysiskt och hur hjärnan påverkas och vilka symtom det kan ge. Verktyg och tips för stresshantering, insikt och förståelse kring varför det kan vara svårt att komma tillbaka i arbetet efter sjukskrivning för stress och diskussioner om hälsokompetens. Det har även ingått pass om kommunikation, feedback och  tidseffektivisering i arbetet samt vad du som ledare bör tänka på gentemot dina medarbetare . Vid varje tillfälle har vi presenterat olika avspänningsövningar allt från muskuläravspänning, kroppsscanning, Mindfulness, skrattfilm, Tabata, MediYoga och djupandning.
Det har varit fantastiskt roligt att få utbilda i detta ämne och deltagarna har fått ett 20-tal nya verktyg att lägga i sin verktygslåda!


Är du nyfiken på att veta mer om utbildningen skicka ett mail till jessica.frosell@change4u.se


tisdag 3 maj 2016

Jessica Frösell skriver om stress på uppdrag av Coachutbildning Sverige AB

Att ta ett rejält uppåt på nyttostegen i samhället och göra skillnad i människors liv. Text: Jessica Frösell 

-3
Jag gick utbildningen vid Coachutbildning Sverige AB under 2013. Då arbetade jag som chef på ett stort IT/Konsultföretag och hade varit i IT branschen i olika roller sedan 1998. Jag har sedan dess coachat medarbetare, ett antal chefer i ledarutveckling och även privatpersoner i olika frågor.

Det som har slagit mig är att vi nästan alltid hamnar i frågor kring stress och hur klienten ska hinna med sitt arbete, familjen och sig själv. Helt enkelt hur man ska få tiden att räcka till, få ihop livspusslet och samtidigt må bra. Hur kan man få balans mellan arbete och privatliv?

Stressen har de senaste åren eskalerat och jag har haft flera medarbetare som blivit sjukskrivna för stressrelaterade symtom. Jag har arbetat i projekt och organisationer som varit extremt påverkade av stressrelaterad ohälsa. Även jag själv drabbades för några år sedan. Jag blev mer och mer intresserad av vad stress är och hur man kan hantera stress i vårt informationsrika samhälle, och varför vissa drabbas och andra klarar sig. I höstas tog jag tjänstledigt från mitt jobb för att plugga till Avspänning- och Stresspedagog vid Sverigehälsan och till MediYoga instruktör vid MYI i Stockholm.

Vad är då stress? Stress är individuellt och kan beskrivas som när omgivningens krav hotar överstiga individens resurser på arbetet och/eller privat. Men det är så mycket mer än det. Dina egna tankar, krav, prestationer, låg självkänsla, gränslöshet och svårigheten att prioritera sig själv och att kunna säga Nej. Forskning visar att det ofta är de som är Omtänksamma och Starka som drabbas av utmattningssyndrom, vilket kanske inte är så konstigt om man tänker efter.

För att förstå vad stress är och hur det påverkar oss människor måste vi gå till tillbaka i tiden ca 50 000 år då vår hjärna och vårt så kallade "system" skapades. På den tiden var de största hoten för en människa att möta en björn där valet var antingen att stanna och slåss för att döda björnen eller att fly för sitt liv. Men idag lever vi i ett annat samhälle där hoten och farorna är något helt andra än på stenåldern, MEN med ett 50 000 år gammalt system!

Idag utsätts vi sällan för påtagliga fysiska faror, ändå är kroppens alarmsystem mer aktivt än någonsin. Hjärnan skiljer nämligen inte mellan verkliga fysiska eller inbillade faror och vid stress reagerar vår hjärna likadant idag som hos urtidsmänniskan. Vårt logiska tänkande stängs av och det enda som hjärnan är inställd på är att överleva, man brukar tala om kamp eller flykt. Stress startar alltid med att hjärnan registrerar något som upplevs som hot (något vi hör, ser eller känner, blir rädd för, orolig osv). Centrum i kroppens alarmsystem är amygdala som är ett litet nystan av hjärnceller och sitter djupt inne i hjärnan. Den skickar signaler till Hypotalamus som startar den sk ”Stressaxeln”. Det leder till att kortisol kommer ut i blodet. Kortisol är den ihållande stressens hormon som bland annat ser till att du får mer socker i blodet så att du orkar vara aktiv längre.

Det som kan hända under en längre tid av stress är att stresshormonet kortisol blir förhöjt, detta leder till att kopplingarna mellan nervcellerna i hjärnan temporärt blir förstörda. Det i sin tur leder till minnesförluster, försvårar faktahantering och påverkar korttidsminnet. Svårigheter med orientering i tid och rum. Tillståndet uppträder vid långvarig och mycket svår stress och har påvisats hos patienter med svåra traumatiska stressupplevelser och även hos patienter som fått diagnosen utbränd.

Under utbildningen kände jag att det här är något jag verkligen vill arbeta med framåt att få lära mig mer om stresshantering. Få förmedla det vidare. I dag har jag startat eget företag som heter change4u där jag arbetar med privatpersoner i form av enskilda samtal kring stresshantering, utbildningar i stresshantering i kombination med MediYoga och föreläsningar. Jag arbetar även med organisationer kring stresshantering, ledarskapsutveckling och förändringsprocesser och där vi för närvarande håller en utbildning inom Hälsofrämjande ledarskap inom en kommun.

Vad är då hälsofrämjande ledarskap? När frågan ställs till medarbetare om vad som får dem att må bra på jobbet, så handlar svaren ofta om trivsel i arbetsgruppen, bekräftelse från chef och att man känner att jobbet man utför är meningsfullt. Dessa tre aspekter är centrala i ett hälsofrämjande ledarskap.

I det hälsofrämjande arbetet betonas en helhetssyn på hälsa. En vanlig definition av hälsa är att det innebär frånvaro av sjukdom och en känsla av välbefinnande. En annan definition är att må bra – och att ha tillräckligt med resurser för att klara av vardagens krav – och att kunna förverkliga sina personliga mål.

Förutom att skapa motivation, ge feedback, skapa mål och mening, kommunicera, skapa tillit, finns det även en del hälsoaspekter som cheferna bör ha med sig i sin verktygslåda.

Det är bra om cheferna känner till och kan uppmärksamma olika stress symtom hos sina medarbetare, samt vad som händer rent fysiskt vid stress och varför det kan vara så svårt att komma tillbaka efter att ha varit sjukskriven för utmattningssyndrom.

En annan viktig aspekt är att cheferna själva skapar en hållbar arbetshälsa så att de kan stå emot och hantera sin egen stress utan att drabbas av stressproblematik. Några kännetecken som en stressad person kan uppvisa är irritation, lågt tålamod samt brist på empati. Dessa egenskaper tycker nog ingen medarbetare är speciellt trevliga att se hos en chef.

Den 31 mars kom Arbetsmiljöverket ut med nya direktiv i AFS 2015:4 (Arbetsmiljöverkets författningssamling) för hur arbetsplatserna ska agera mer hälsofrämjande för att bland annat minska stressrelaterade besvär hos sina medarbetare. Detta innebär att varje ledare behöver ha kunskap och stöd i ämnet.

Vad händer i hjärnan och kroppen vid långvarig stress och hur påverkar detta våra organisationer?
Hur påverkar det våra organisationer och våra resultat när medarbetare är stressade och sover dåligt, inte kan ta beslut, har ”bomull” i hjärnan, inte kan prestera som tidigare, har tappat fokus och gör flera saker samtidigt, mycket korttidsfrånvaro pga lågt immunförsvar, har spänningar och värk i kroppen osv.

Vad kostar det när det går så långt att våra medarbetare blir sjukskrivna för utmattningssyndrom och hur lång är vägen tillbaka i rehabilitering? Går det någonsin att komma tillbaka och bli lika effektiv som tidigare?

Detta är temat på en föreläsning som jag för närvarande håller på att sälja in hos arbetsgivare för att öka kunskapen om vad stress är och vad det gör med medarbetarna och hur det påverkar arbetsprestation, trivsel och resultat för organisationen.

Jag har även startat en utbildning för kvinnor i Stresshantering och MediYoga. Jag tycker själv att MediYogan är ett fantastiskt stresshanteringsverktyg och vill gärna kombinera teori och övningar som förstärks med ett avslutande yoga pass. Vi träffas i en mindre grupp vid tre tillfällen under våren 2016. Intresset är stort så det kommer nog att bli fler tillfällen till hösten.

Stresshantering känns som en hjärtefråga och jag vill avslutningsvis citera en av mina kursdeltagare efter vårt första utbildningstillfälle i Stresshantering och MediYoga: ”-Vad skönt det måste vara för dig att ta ett rejält steg uppåt på nyttostegen i samhället och göra skillnad i människors liv”. Ja det känns helt fantastiskt!

Vill du veta mer om vad jag kan hjälpa er med, samt vilka utbildningar eller föreläsningar som jag kan erbjuda besök gärna min hemsida www.change4u.se.

tisdag 19 april 2016

Föreläsning på damklubben AcadeMias träff

I helgen var jag inbjuden att hålla en föreläsning i Stresshantering när  damklubben AcadeMia hade sin träff. Damklubben har 15 medlemmar och har lyckats hålla ihop i hela 20 år!

Vi startade förmiddagen med att jag höll ett MediYoga pass på en underbar yogastudio i Älvsjö. Inledningsvis lärde jag ut det långa djupa andetaget som är ett av det mest kraftfulla stresshanteringsverktyg vi har och som vi alltid har med oss.

Efter yogan var det lunch och sedan föreläsning i Stresshantering som vi inledde med en övning i att lära känna sin egen stress. Hur den yttrar sig och hur omgivningen påverkas. Sedan fick de en djupare kunskap om vad som faktiskt händer i kroppen och hjärnan när vi får ett stresspåslag och varför vi reagerar som vi gör. Vad som aktiverar vårt sk gassystem (Kamp /Flykt).  Samt varför det kan vara så svårt att komma tillbaka efter att man har varit sjukskriven för utmattningssymtom.

Det är dock viktigt att komma ihåg att ett stresspåslag inte bara är skadligt för oss, att det faktiskt finns både positiv och negativ stress men det gäller att få en balans mellan aktivitet och vila. Så att kroppen får en möjlighet att återhämta sig efter ett stresspåslag.

Vi avslutade passet med att prata om vad som får oss att må bra och vad som aktiverar vårt sk Bromssystem (Lugn & ro) och hur vi kan hantera vardagens stress utan att må dåligt av den.

Efter föreläsningen om Stresshantering fortsatte en härlig stund då de fick göra egna chokladpraliner.

Umgås med vänner, yoga och äta choklad är aktiviteter för att aktivera bromssystemet och det som ger lugn och ro och det är AcadeMia bra på att göra.

Mitt avslutande råd till dessa kvinnor var att leva lite mer som Skalman.
Att planera in rutiner och ha en "mat, sov, motion, avspännings, -klocka" att få balans mellan aktivitet och vila för att må bra på riktigt och få ut det optimala av livet.

Är du intresserad av att veta mera? Jag föreläser både i privata sammanhang men även på din arbetsplats. Kontakta mig så planerar vi mer.



 
 

måndag 21 mars 2016

Utbildning för kvinnor i Stresshantering


Change4U anordnar vårens första utbildning i stresshantering

Denna utbildning vänder sig till dig som är kvinna och upplever stress i vardagen eller på arbetet och vill ha en bestående förändring i ditt liv. Du vill få verktyg att börja arbeta förebyggande med  stresshantering  för att hitta balans och öka ditt välmående.

Utbildningen innehåller både en del teori men också praktiska övningar och hemuppgifter. Stresshantering är ingen ”quick-fix” men med de rätta verktygen och en del eget arbete så kommer du garanterat uppnå resultat. Vid varje tillfälle kommer du att få arbeta med olika övningar utifrån ett KBT perspektiv, det kommer även ges hemuppgifter. Vi går igenom olika avspänningsövningar, Mindfulness samt förstärker det vi arbetat med genom ett avslutande MediYoga pass. MediYoga (Medicinsk yoga) är en mjuk, inkännande och kraftfull yoga som helar, läker och är ett mycket effektivt stresshanteringsverktyg.

Målsättningen med utbildningen är att du ska få effektiva verktyg för att långsiktigt fungera och må bra både hemma och på arbetet.

Omfattning och upplägg:

3 gruppträffar x 3 timmar i Sverigehälsans lokaler på Hammarby Fabriksväg 61, Hammarby Sjöstad

Datum:              Onsdagar  20/4, 4/5, 18/5  
Tid:                     17.30-20.30

Innehåll:

1.       Teori kring stress och framförallt kvinnors stress. Livsinventering och sätta mål
-          Se över ditt Livshjul och dina energier
-          Sätta mål och skapa handlingsplan för att nå dina mål

2.       Skapa balans mellan aktivitet och återhämtning
-          Balanserad livsstil
-          Effektiv tidshantering för att slippa stress på arbetet

3.       Att hålla beteendeförändringen vid liv
-          Återfall och bakslag
-          Handlingsplan för att behålla balansen

Kursledare: Jessica Frösell är utbildad civilekonom och har arbetat i olika roller i IT-branschen sedan 1998. Hon har varit ledare på olika nivåer och gått ett antal ledarskapsprogram under åren 2005-2014. Jessica är utbildad inom stresshantering med kognitiv inriktning, samt arbetat som coach inom ledarskap och stresshantering. Under 2009 drabbades Jessica av utmattningssyndrom och har i flera år kämpat med att hitta balansen i livet. Idag har hon verktyg för att hantera livets olika utmaningar och vill med denna kurs dela med sig av dem till er.  För närvarande arbetar hon med organisationer inom området Hälsofrämjande ledarskap samt som stresscoach för privatpersoner detta i kombination med utbildning till Stresspedagog och MediYoga instruktör. 

Anmälan eller frågor görs till jessica.frosell@change4u.se
Sista anmälningsdag:   8 april 2016.  Anmälan är bindande och Change4U förbehåller sig rätten att ställa in vid för få anmälningar.  

Varmt, varmt välkommen!             
       

torsdag 17 mars 2016

Utbildning i Hälsofrämjande ledarskap


Vi har fått det viktiga och roliga uppdraget att genomföra en chefsutbildning i hälsofrämjande ledarskap på en kommun nu under våren. Vi har lagt upp utbildningen som fem halvdagar under en sex månaders period för att cheferna ska hinna arbeta med uppgifter mellan varje tillfälle. Första utbildningsdagen är genomförd och nu planerar vi för nästa som är på fredag!
Vad är då hälsofrämjande ledarskap? När frågan ställs till medarbetare om vad som får dem att må bra på jobbet, så handlar svaren ofta om trivsel i arbetsgruppen, bekräftelse från chef och att man känner att jobbet man utför är meningsfullt. Dessa tre aspekter är centrala i ett hälsofrämjande ledarskap.

I det hälsofrämjande arbetet betonas en helhetssyn på hälsa. En vanlig definition av hälsa är att det innebär frånvaro av sjukdom och en känsla av välbefinnande. En annan definition är att må bra – och att ha tillräckligt med resurser för att klara av vardagens krav – och att kunna förverkliga sina personliga mål.

Så förutom att skapa motivation, ge feedback, skapa mål och mening, kommunicera, skapa tillit, finns det även en del hälsoaspekter som cheferna bör ha med sig i sin verktygslåda. 

Då är det bra om cheferna känner till och kan uppmärksamma olika stress signaler hos sina medarbetare. Samt vad som händer rent fysiskt vid stress och varför det kan vara så svårt att komma tillbaka efter att ha varit sjukskriven för utmattningssyndrom. Även en kunskap om hälsokompetens och den viktiga skillnaden mellan frisk och osjuk. 

En annan viktig aspekt är att cheferna skapar en hållbar arbetshälsa för sig själva så att de kan stå emot och hantera sin egen stress utan att drabbas av stressproblematik. Några kännetecken som en stressad person kan uppvisa är irritation, inget tålamod samt brist på empati och dessa egenskaper tycker nog ingen medarbetare är inte speciellt trevliga hos en chef.   

Den 31 mars kommer Arbetsmiljöverket ut med nya direktiv i AFS 2015:4 (Arbetsmiljöverkets författningssamling) för hur arbetsplatserna ska agera mer hälsofrämjande för att bla minska stressrelaterade besvär hos sina medarbetare. Detta innebär att varje ledare behöver ha den kunskapen och stödet.

Hur har ni det på din arbetsplats? Vill ni veta mer om vad vi kan hjälpa er med,  samt vilka utbildningar eller föreläsningar som vi kan erbjuda, kontakta jessica.frosell@change4u.se så berättar vi mer.

 
 

söndag 17 januari 2016

Låt hjärnan vila genom att skapa Jag-tid varje dag

Vår miljö har utvecklats mycket snabbare än den mänskliga hjärnan. Våra hjärnor är fortfarande inte mer utvecklade än på stenåldern och inte alls förberedda på att hantera all den information som sköljs över oss dagligen. Hur ofta låter du din hjärna bara få vara?

När begreppet hjärnstress började dyka upp för drygt tio år sedan fanns ännu inga vetenskapliga belägg för att utbrända personer faktiskt också fått skador på hjärnan. I dag är stressforskarna vid Karolinska Institutet säkra på att allvarlig stress kan skada våra hjärnor. Deras forskning har visat att personer med diagnosen utmattningssyndrom har försämrad funktion i mellanhjärnan. Mellanhjärnan brukar kallas för reptilhjärnan och är den som står för våra snabba reaktioner. Storhjärnan är den som fattar beslut och tolkar situationer. (Det finns mycket spännande information om vad som händer i hjärnan och det kan jag berätta mer om i kommande blogginlägg om någon är intresserad :-))

Stress är idag något vi inte kan komma ifrån, därför är det viktigt att hitta de rätta verktygen för att hantera stressen så att vi inte blir sjuka. Stress är dock inte bara av ondo utan det är viktigt att skilja på positiv och negativ stress. Positiv stress  är livsnödvändig och ökar din prestationsförmåga. Du arbetar som bäst när du är stimulerad och ivrig, det gör dig kreativ och konstruktiv. Tex när du inför ett viktigt möte eller föredrag får ett stresspåslag så att du känner dig mer skärpt, alert och fokuserad. 
Stress som upplevs som negativ är när omgivningens krav hotar överskrida individens kapacitet och resurser. När du inte har förmåga att uppfyll alla de krav och förväntningar som omgivningen eller du själv ställer på dig.
 
Vid stress reagerar vår hjärna likadant idag som för 100 000 år sedan, vårt logiska tänkande stängs av och det enda som hjärnan är inställd på är att överleva, man brukar tala om kamp och flykt, vid en längre tids stressreaktion så blir man trött och orkeslös både psykiskt och fysiskt. När en fara hotar förbereds kroppen på kamp eller flykt. Musklerna spänner sig, hjärtat pumpar snabbare, hjärtklappning, vidgade pupiller, vi blir skärpta, ytlig andning (andas i bröstet)  adrenalin, noradrenalin och kortisol frigörs. Idag utsätts vi sällan för påtagliga fysiska faror där vi måste slåss eller springa, ändå är kroppens alarmsystem aktivare än någonsin. Hjärnan skiljer nämligen inte mellan verkliga fysiska eller inbillade faror. Alarmsystemet aktiveras även av känslomässiga reaktioner, som när du känner dig hotad, upprörd, rädd eller misslyckad. En jobbig dag på jobbet, ett gräl, en anställningsintervju eller trötta barn när du kommer hem. 

Kroppen och hjärnan  är dock unika på att skapa balans och reparera sig själv om du bara ger dem rätt förutsättningar och det behövs faktiskt inte så mycket! Det behöver inte heller vara så svårt bara du bestämmer dig och planerar in tid för återhämtning!

I dagens informationsrika samhälle där vi matas med nya intryck hela tiden är det extra viktigt att ge dig själv tid till återhämtning varje dag, tid då hjärnan får vila och bara vara. I början kan det vara svårt att hitta rutiner för återhämtning och då är ett tips att du planerar in så kallad Jag-tid i kalendern, precis som du gör med alla dina andra och övriga familjens aktiviteter. Det kan räcka med 5-10 minuters återhämtning ett par gånger om dagen eller om du föredrar ett längre pass. Vilken form av återhämtning du väljer är individuellt och det ska vara något som just du blir avslappnad av. Det kan vara att lyssna på en avslappningsövning (finns många bra appar att ladda ned och om du åker kommunalt till jobbet kan det vara ett bra tillfälle att lyssna ), träna djupandning, meditation,  yoga (en lugnare form tex MediYoga), mindfulness, lyssna på lugn musik eller att sitta och inte göra någonting alls är några förslag. Ge dig själv ett tillfälle för hjärnan att få andrum och energi. Tillräckligt med Jag-tid för återhämtning är ett av många stresshanteringsverktyg som leder till ökad livskvalitet och ett skönare liv.

måndag 11 januari 2016

Effektivt stresshanteringsverktyg


Jag läste i morse att januari är en tuff månad, i synnerhet för oss nordbor. Det är kallt, fortfarande mörkt, julmyset är över och det är dags att gå tillbaka till jobb, skola och vardagsrutiner. Allt drar igång igen, med full fart. Kanske bör vi därför också utnämna januari till årets stressigaste månad? Med andan i halsen möter vi det nya året vilket inte alls är särskilt hälsosamt.
Att andas djup och medvetet är ett av de mest kraftfulla och effektiva verktygen för att reducera stress och som får dig att slappna av. Det är något som du kan göra var du än är och som är helt gratis. Det är den andning som du gjorde som barn men som de flesta av oss har kommit ifrån främst pga av stress.  
 
Det långa djupa medvetna andetaget  har många fördelar och det renar och rensar hela vårt system. Varje liten cell i hela kroppen behöver syret och djupandningen syresätter blodet upp till tio gånger så mycket som vid vanlig andning. Med ett medvetet djupt andetag kan du skapa mer muskelkraft och energi i din kropp samtidigt som du reducerar stress och skapar lugn och ro.  Djupandning ökar blodcirkulationen, stimulerar kroppens parasympatiska nervsystem som reducerar stress och sänker puls och blodtryck, stärker immunförsvaret, ökar syresättningen, ger klarhet och tålamod, ökad koncentrationsförmåga, motverkar depression, osäkerhet och rädsla, hjälper dig att kontrollera tankar och känslor. 
Om du inte är van att andas långt, djupt och medvetet kan det behövas lite träning för att lära kroppen det och då kan det vara bra att sitta eller ligga och hålla en hand på bröstet och den andra på magen för att känna att du gör rätt. I början när du tränar är det enklast att ligga ned. 
Gör så här: 
Lägg dig eller sätt dig skönt med stöd för ryggen. Lägg en hand på magen och den andra högt upp på bröstet. Slut ögonen och andas lugna djupa andetag in och ut genom näsa. Ta ett djupt andetag in genom näsan och känn hur magen reser sig under din hand, fortsätt inandningen och känn med den andra handen hur bröstkorgen utvidgas och fylls med luft. 
Gör sedan en naturlig paus innan du börjar utandningen. Andas ut genom näsan i omvänd ordning, först sjunker bröstkorg och sedan magen. När du tömt lungorna, vänta några sekunder innan du andas in igen. Låt kroppen själv, utan att det skapar obehag, få avgöra när det är dags att  ta ett nytt djupt andetag in igen.
När du känner att mage och bröstkorg rör sig tydligt i andetaget kan du lägga händerna i knäet eller armarna ner längs sidorna och låta dem vila där under övningen.
Om tankarna rusar iväg kan det vara bra att tänka för dig själv
Jag andas in - under hela inandningen
Jag andas ut - under hela utandningen 
Du kan även räkna dina andetag in, pausen och sedan din utandning. Låt in- och utandningen vara lika långa. 
Prova att börja och avsluta dagen med 5-10 min djupandning för att känna av dess effekter. När du sedan lärt dig att andas djupt kan du använda verktyget i varje situation du behöver reducera stress effektivt. 


Min målgrupp kvinnor

Jag valt att inrikta mig mot kvinnor, då statistik visar att det är fler och fler kvinnor som upplever ohälsosam stress och som blir sjukskrivna för det. 

Jag tycker att det alarmerande och något som jag vill arbeta förebyggande med att förhindra, samt att jag har egen erfarenhet och vet hur svårt det kan vara att komma tillbaka. 
 
Jag har under kursen erhållit många effektiva verktyg för stresshantering. Om du själv vill arbeta med något av nedan eller om du känner någon som du vet:
* Upplever stressrelaterade besvär och vill få verktyg att hantera stress
* Vill få verktyg att arbeta förebyggande med stress.
* Vill lära sig avspännings- och andningstekniker för att reducera stress
* Känner stress på sitt arbete och vill få verktyg för mer effektiv tidshantering
* Är sjukskriven pga stressrelaterade besvär (eget upplägg)

Om du eller någon väninna är intresserad och vill veta mer  inboxa mig eller skicka ett mail till jessica.frosell@change4u.se
´
Vid ett nytt år är det en extra bra tidpunkt att starta en ny vana eller ändra ett beteende så ge dig själv eller en väninna en fin julklapp.

Snabb kroppsscanning...

Såhär i juletider kan även den lugnaste personen känna av stress. Så jag tänkte dela med mig av några enkla tips som ni kan ta till för att på bara några minuter sänka stressnivåerna i kroppen.
När vi blir stressade är det vanligt att vi slutar att andas, spänner våra muskler, biter ihop käkarna och matar hjärnan med tankar på hur stressade vi är.

 Få snabbt ner dina stressnivåer i kroppen genom att göra en kort scanning av kroppen:
1. Hur känns det i käken, är den spänd o...ch sammanbiten, sitter tungan klistrad mot gommen?
- Öppna munnen en aning så släpper spänningen i käken, släpp ned tungan.
2. Var har du dina axlar?
- För att lättast få ned axlarna börja med att dra upp dem mot öronen ett par gånger för att sedan låta dem slappna av och komma längre och längre ned i normalt tillstånd.
3. Hur andas du? Är andningen ytlig, hyperventilerar du?
- Ta fem riktigt djupa andetag, där du andas in luft genom näsan, fyller hela magen (så att den putar ut), vänta några sekunder innan du sakta andas ut genom näsan. Det räcker med tre-fyra andetag innan kroppen börjar aktivera sitt parasympatiska nervsystem då kroppen börjar bygga och reparera sig själv. Pulsen sjunker, ämnesomsättningen minskar och du börjar slappna av.
4. Sluta tänk att du är stressad.
- Upprepa för dig själv ett antal gånger "Jag är lugn och harmonisk" så lurar du hjärnan till att tro det.


Ta för vana att göra denna snabba kroppsscanning 3-4 ggr om dagen. För att komma ihåg att göra den kan du antingen ställa ett larm i mobilen eller upprätta vissa ritualer. Tex när du kommer fram till jobbet, innan lunch, innan eftermiddagsrasten, innan du lämnar jobbet, osv.