Vi har fått det viktiga och roliga uppdraget att genomföra
en chefsutbildning i hälsofrämjande
ledarskap på en kommun nu under våren. Vi har lagt upp utbildningen som
fem halvdagar under en sex månaders period för att cheferna ska hinna arbeta
med uppgifter mellan varje tillfälle. Första utbildningsdagen är genomförd och
nu planerar vi för nästa som är på fredag!
Vad är då
hälsofrämjande ledarskap? När
frågan ställs till medarbetare om vad som får dem att må bra på jobbet,
så handlar svaren ofta om trivsel i arbetsgruppen, bekräftelse från chef och
att man känner att jobbet man utför är meningsfullt. Dessa tre aspekter är
centrala i ett hälsofrämjande ledarskap.I det hälsofrämjande arbetet betonas en helhetssyn på hälsa. En vanlig definition av hälsa är att det innebär frånvaro av sjukdom och en känsla av välbefinnande. En annan definition är att må bra – och att ha tillräckligt med resurser för att klara av vardagens krav – och att kunna förverkliga sina personliga mål.
Så förutom att skapa motivation, ge feedback, skapa mål och mening, kommunicera, skapa tillit, finns det även en del hälsoaspekter som cheferna bör ha med sig i sin verktygslåda.
Då är det bra om cheferna känner till och kan uppmärksamma olika stress signaler hos sina medarbetare. Samt vad som händer rent fysiskt vid stress och varför det kan vara så svårt att komma tillbaka efter att ha varit sjukskriven för utmattningssyndrom. Även en kunskap om hälsokompetens och den viktiga skillnaden mellan frisk och osjuk.
En annan viktig aspekt är att cheferna skapar en hållbar arbetshälsa för sig själva så att de kan stå emot och hantera sin egen stress utan att drabbas av stressproblematik. Några kännetecken som en stressad person kan uppvisa är irritation, inget tålamod samt brist på empati och dessa egenskaper tycker nog ingen medarbetare är inte speciellt trevliga hos en chef.
Den 31 mars kommer Arbetsmiljöverket ut med nya direktiv i AFS 2015:4 (Arbetsmiljöverkets författningssamling) för hur arbetsplatserna ska agera mer hälsofrämjande för att bla minska stressrelaterade besvär hos sina medarbetare. Detta innebär att varje ledare behöver ha den kunskapen och stödet.
Hur har ni det på din arbetsplats? Vill ni veta mer om vad vi kan hjälpa er med, samt vilka utbildningar eller föreläsningar som vi kan erbjuda, kontakta jessica.frosell@change4u.se så berättar vi mer.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar