söndag 17 januari 2016

Låt hjärnan vila genom att skapa Jag-tid varje dag

Vår miljö har utvecklats mycket snabbare än den mänskliga hjärnan. Våra hjärnor är fortfarande inte mer utvecklade än på stenåldern och inte alls förberedda på att hantera all den information som sköljs över oss dagligen. Hur ofta låter du din hjärna bara få vara?

När begreppet hjärnstress började dyka upp för drygt tio år sedan fanns ännu inga vetenskapliga belägg för att utbrända personer faktiskt också fått skador på hjärnan. I dag är stressforskarna vid Karolinska Institutet säkra på att allvarlig stress kan skada våra hjärnor. Deras forskning har visat att personer med diagnosen utmattningssyndrom har försämrad funktion i mellanhjärnan. Mellanhjärnan brukar kallas för reptilhjärnan och är den som står för våra snabba reaktioner. Storhjärnan är den som fattar beslut och tolkar situationer. (Det finns mycket spännande information om vad som händer i hjärnan och det kan jag berätta mer om i kommande blogginlägg om någon är intresserad :-))

Stress är idag något vi inte kan komma ifrån, därför är det viktigt att hitta de rätta verktygen för att hantera stressen så att vi inte blir sjuka. Stress är dock inte bara av ondo utan det är viktigt att skilja på positiv och negativ stress. Positiv stress  är livsnödvändig och ökar din prestationsförmåga. Du arbetar som bäst när du är stimulerad och ivrig, det gör dig kreativ och konstruktiv. Tex när du inför ett viktigt möte eller föredrag får ett stresspåslag så att du känner dig mer skärpt, alert och fokuserad. 
Stress som upplevs som negativ är när omgivningens krav hotar överskrida individens kapacitet och resurser. När du inte har förmåga att uppfyll alla de krav och förväntningar som omgivningen eller du själv ställer på dig.
 
Vid stress reagerar vår hjärna likadant idag som för 100 000 år sedan, vårt logiska tänkande stängs av och det enda som hjärnan är inställd på är att överleva, man brukar tala om kamp och flykt, vid en längre tids stressreaktion så blir man trött och orkeslös både psykiskt och fysiskt. När en fara hotar förbereds kroppen på kamp eller flykt. Musklerna spänner sig, hjärtat pumpar snabbare, hjärtklappning, vidgade pupiller, vi blir skärpta, ytlig andning (andas i bröstet)  adrenalin, noradrenalin och kortisol frigörs. Idag utsätts vi sällan för påtagliga fysiska faror där vi måste slåss eller springa, ändå är kroppens alarmsystem aktivare än någonsin. Hjärnan skiljer nämligen inte mellan verkliga fysiska eller inbillade faror. Alarmsystemet aktiveras även av känslomässiga reaktioner, som när du känner dig hotad, upprörd, rädd eller misslyckad. En jobbig dag på jobbet, ett gräl, en anställningsintervju eller trötta barn när du kommer hem. 

Kroppen och hjärnan  är dock unika på att skapa balans och reparera sig själv om du bara ger dem rätt förutsättningar och det behövs faktiskt inte så mycket! Det behöver inte heller vara så svårt bara du bestämmer dig och planerar in tid för återhämtning!

I dagens informationsrika samhälle där vi matas med nya intryck hela tiden är det extra viktigt att ge dig själv tid till återhämtning varje dag, tid då hjärnan får vila och bara vara. I början kan det vara svårt att hitta rutiner för återhämtning och då är ett tips att du planerar in så kallad Jag-tid i kalendern, precis som du gör med alla dina andra och övriga familjens aktiviteter. Det kan räcka med 5-10 minuters återhämtning ett par gånger om dagen eller om du föredrar ett längre pass. Vilken form av återhämtning du väljer är individuellt och det ska vara något som just du blir avslappnad av. Det kan vara att lyssna på en avslappningsövning (finns många bra appar att ladda ned och om du åker kommunalt till jobbet kan det vara ett bra tillfälle att lyssna ), träna djupandning, meditation,  yoga (en lugnare form tex MediYoga), mindfulness, lyssna på lugn musik eller att sitta och inte göra någonting alls är några förslag. Ge dig själv ett tillfälle för hjärnan att få andrum och energi. Tillräckligt med Jag-tid för återhämtning är ett av många stresshanteringsverktyg som leder till ökad livskvalitet och ett skönare liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar